Nytår (foto)
Gode råd

Nytår - start året godt og sikkert

Nytår betyder fest, farver og fyrværkeri - og til tider små og store uheld.

Hvis du selv kommer til skade

Er du uheldig at komme til skade nytårsaften, skal du selvfølgelig – alt efter, hvor akut det er – som det første kontakte din egen læge, lægevagten eller 112.

Din ulykkesforsikring sikrer dig, hvis du får varige mén efter en skade. Hvordan, du er dækket, kommer blandt andet an på, hvordan ulykken er sket. Fyrværkeriulykker bliver fx kun dækket, hvis fyrværkeriet er håndteret korrekt og desuden er autoriseret fyrværkeri, som ikke er hjemmelavet.

Hvis du kommer til at skade andre eller deres ting

Kommer du ved et uheld til at skade andre mennesker eller deres ting – det kunne være brændte huller efter stjernekastere i en sofa fx – er det din indboforsikring, der sikrer dig. Det er vigtigt, hvordan uheldet er sket, og om der fx har været alkohol involveret, hvis forsikringen skal dække.

Hvis du bliver udsat for hærværk

Hærværk på dine ting og dit hus

Det er forsikringen af den ting, der bliver udsat for hærværk, som dækker. Det betyder, at hærværk på dit hus skal dækkes af din husforsikring, mens hærværk på dine ting skal dækkes af din indboforsikring.

Hærværk på din bil

Hvis din bil bliver udsat for hærværk eller bliver ramt af nedfaldende fyrværkeri, er det bilens kaskoforsikring, som dækker. Har du ikke en kaskoforsikring på din bilforsikring, er du altså ikke sikret mod hærværk – det gælder også resten af året.

Læs mere om bil- og kaskoforsikring

5 gode råd om fyrværkeri

1. Brug altid beskyttelsesbriller
2. Brug kun godkendt og aldrig hjemmelavet eller ulovligt fyrværkeri
3. Hold aldrig tændt fyrværkeri i hånden
4. Hold sikkerhedsafstand, og læn dig ikke ind over fyrværkeriet
5. Gå aldrig tilbage til en fuser

Kilde: fyrvaerkeri.dk (Sikkerhedsstyrelsen)

Hvis der opstår brand

Er levende lys eller fyrværkeri årsagen til brand, dækker din indboforsikring skade på dine ting inde i huset – alt efter, hvordan skaden er sket. 

Skulle det komme så vidt, at der går brand i huset, er det husforsikringens lovpligtige brandforsikring, der dækker skader på selve bygningen, gulvene og evt. til oprydning efter brand.

Har du en flugtplan klar?

En brand kan på ganske kort tid udvikle sig hastigt og fylde din bolig med tyk sort røg. Det er godt at være forberedt, hvis uheldet skulle ramme. Uanset om det er til hverdag eller fest. En flugtplan hjælper dig, din familie og dine gæster hurtigt ud af din bolig.
Læs mere hos Hovedstadens Beredskab