Nytår (foto)
Gode råd

Nytår - start året godt og sikkert

Nytår betyder fest, farver og fyrværkeri - og til tider små og store uheld. Her kan du læse om, hvordan du affyrer fyrværkeri sikkert, så hverken du selv eller dine nærmeste kommer til skade.

8 gode råd om fyrværkeri

  1. Brug altid beskyttelsesbriller
  2. Brug kun godkendt og aldrig hjemmelavet eller ulovligt fyrværkeri.
  3. Hold aldrig tændt fyrværkeri i hånden
  4. Hold sikkerhedsafstand, og læn dig ikke ind over fyrværkeriet.
  5. Brug en raketholder til affyring, aldrig en flaske eller andet, der kan vælte.
  6. Opbevar fyrværkeri fornuftigt - læg det et mørkt og tørt sted, væk fra elektriske apparater og varmekilder.
  7. Gå aldrig tilbage til en fuser
  8. Vil du smide fyrværkeriet ud, skal du køre det på genbrugsstationen.

Kilde: fyrvaerkeri.dk (Sikkerhedsstyrelsen)

Undgå nytårsdrillerier og mindsk risikoen for hærvæk

    Afmonter din postkasse, så den ikke bliver sprængt i stykker.
    Har du brevsprække eller kattelem, så bloker den ved fx at sætte noget i spænd på bagsiden, så det ikke er muligt at smide fyrværkeri ind i boligen.
    Har dit hus stråtag, bør I ikke antænde fyrværkeri i nærheden, og du kan eventuelt vande det til nytår, så risikoen for fyrværkeribrande minimeres.
    Stil løse genstande, som fx cykler, haveredskaber og krukker ind i et lukket skur, så de ikke kan bruges til grove nytårsløjer.
    Kør bilen i garage. Det mindsker risikoen for hærværk og beskytter også mod nedfaldende fyrværkeri.

    Hvis du selv kommer til skade

    Er du uheldig at komme til skade nytårsaften, skal du selvfølgelig – alt efter, hvor akut det er – som det første kontakte din egen læge, lægevagten eller 112.

    Din ulykkesforsikring sikrer dig, hvis du får varige mén efter en skade. Hvordan, du er dækket, kommer blandt andet an på, hvordan ulykken er sket. Fyrværkeriulykker bliver fx kun dækket, hvis fyrværkeriet er håndteret korrekt og desuden er autoriseret fyrværkeri, som ikke er hjemmelavet.

    Det er en rigtig god idé at have styr på sine ulykkesforsikringer, før man giver sig i kast med fyrværkeri. Ofte er det de mest udsatte, nemlig børnene, der mangler ulykkesforsikringer.

    Mangler du en ulykkesforsikring? Klik herunder.

    Få ulykkesforsikring

    Hvis du kommer til at skade andre eller deres ting

    Kommer du ved et uheld til at skade andre mennesker eller deres ting – det kunne være brændte huller efter stjernekastere i en sofa fx – er det din indboforsikring, der sikrer dig. Det er vigtigt, hvordan uheldet er sket, og om der fx har været alkohol involveret, hvis forsikringen skal dække.

    Hvis du bliver udsat for hærværk

    Hærværk på dine ting og dit hus

    Det er forsikringen af den ting, der bliver udsat for hærværk, som dækker. Det betyder, at hærværk på dit hus skal dækkes af din husforsikring, mens hærværk på dine ting skal dækkes af din indboforsikring.

     

    Hærværk på din bil

    Hvis din bil bliver udsat for hærværk eller bliver ramt af nedfaldende fyrværkeri, er det bilens kaskoforsikring, som dækker. Har du ikke en kaskoforsikring på din bilforsikring, er du altså ikke sikret mod hærværk – det gælder også resten af året.

    Læs mere om bil- og kaskoforsikring

     

    Hvis der opstår brand

    Er levende lys eller fyrværkeri årsagen til brand, dækker din indboforsikring skade på dine ting inde i huset – alt efter, hvordan skaden er sket. 

    Skulle det komme så vidt, at der går brand i huset, er det husforsikringens lovpligtige brandforsikring, der dækker skader på selve bygningen, gulvene og evt. til oprydning efter brand.

    Har du en flugtplan klar?

    En brand kan på ganske kort tid udvikle sig hastigt og fylde din bolig med tyk sort røg. Det er godt at være forberedt, hvis uheldet skulle ramme. Uanset om det er til hverdag eller fest. En flugtplan hjælper dig, din familie og dine gæster hurtigt ud af din bolig. Læs mere hos Hovedstadens Beredskab.

    Har du fået en fyrværkeriskade?

    Du kan til enhver tid anmelde fyrværkeriskader online herunder eller på Min side:

    Anmeld skade

    Hvis det er akut!

    Ring til os på 70 33 28 28, hvis du har brug for hjælp her og nu. Uden for åbningstid stiller vi om til vores døgnskadevagt.