Mere vildt vejr over Danmark: ”Problemet er, hvor stopper det her?”
Det vilde vejr er kommet for at blive - og det bliver vildere endnu, forudser metrolog og klimaekspert Jesper Theilgaard. I 2023 var vi danskere ramt af klimarelaterede skader for over 3 mia. kr.
”Ja, vejret er faktisk blevet vildere.” Så klar er meldingen fra metrolog og klimaekspert Jesper Theilgaard en lun eftermiddag i juni, hvor han stiller op til interview med TJM Forsikring. Han skal nemlig gøre os klogere på de vilde vejrfænomener, som vi kan forvente at skulle hilse meget mere på i dag, i morgen – og i fremtiden.
”Udviklingen, som vi ser det, betyder, at vi får højere temperaturer, flere temperaturrekorder, mere intenst nedbør, og sandsynligvis også flere storme. Og problemet er, hvor stopper det her?,” lyder det fra Jesper Theilgaard.
Klimaforandringer skaber usikkerhed om flere eller færre storme
Storme er som regel et udtryk for, at der er store temperaturforskelle mellem Arktis og Troperne. Den forskel bliver gradvist mindre, og det skulle betyde færre storme. Til gengæld, så stiger havtemperaturerne, og det kan trække i den anden retning, så vi faktisk får flere og mere intense storme, forklarer Jesper Theilgaard.
Når stormene raser er de dog ofte dramatiske og kan forårsage voldsomme og omfattende skader. I 2020 steg antallet af anmeldelser på skader efter storm med 38 pct., viser tal fra Forsikring og Pension.
Fakta
Sådan defineres en storm
Der er i forsikringsmæssig stand tale om en storm, når det blæser over 17,2 meter i sekundet. På Forsikringsvejret.dk kan du indtaste din adresse og se, om det blæste så meget på skadestidspunktet hos dig, at der er tale om storm.
Flere skybrud over Danmark
Januar og februar 2024 var blandt de vådeste måneder, siden man begyndte at måle. Her blev der anmeldt 4205 vandskader som følge af skybrud og skybrudslignende regn. I samme periode året før var tallet 1080 vandskader.
Sådan defineres et skybrud
Et skybrud defineres som en nedbørsintensitet på mere end 15 millimeter på højest 30 minutter.