Størstedelen af flåter bærer heldigvis ikke sygdomme, og desuden er det slet ikke sikkert, at din hund bliver syg, selvom den er blevet bidt. Men finder du en flåt på din hund, er det dog vigtigt, at du fjerner den så hurtigt som muligt, da risikoen for flåtoverførte sygdomme stiger, hvis flåten får lov at sidde. Gør det derfor til en vane at undersøge hunden regelmæssigt i flåtsæsonen.
Hvilke sygdomme kan flåter overføre til hunden?
Flåt og hund kan være en farlig kombination. I Danmark kan flåter overføre flere forskellige sygdomme til både dyr og mennesker.
De fleste flåter bærer ikke nogen smitte, og selvom de gør, behøver smitten ikke at blive overført til din hund. Men, der er selvfølgelig en risiko, og er hunden blevet smittet, kan det være alvorligt.
De flåtoverførte sygdomme borrelia, anaplasmose, TBE (Tick-borne encephalitis) og babesia findes hos hunde i Danmark.
Borrelia
Flåten kan overføre bakterien borrelia til hunden. Smitte med denne bakterie kan resultere i, at sygdommen borreliose udvikles, som viser sig ved symptomer som hævede lymfeknuder, feber, ømhed i led og muskler, træthed, ansigtslammelse og ændring i hundens adfærd.
For at kunne inficere hunden skal flåten have suget blod i mindst et døgn. Det tager to til fem måneder, inden sygdommen optræder.
Der findes en vaccine mod borrelia hos hunde. Hunden får basisvaccinen af to gange med tre ugers mellemrum, og derefter vaccinerer man årligt i god tid inden flåtsæsonen.
Anaplasmose
Anaplasmose er en bakteriel infektion, der kan give symptomer som nedstemthed, vægttab, træthed, feber, nedsat eller ophørt appetit, halthed, ledsmerter, øget tørst, opkast, luftvejsproblemer, blødning på slimhinderne og evt. næseblod.
For at overføre smitten skal flåten have suget blod i mindst et døgn. Det tager omkring 1-2 uger fra, at hunden bliver bidt, til at den begynder at vise symptomer.
TBE-Virus
Flåter kan også overføre det farlige flavivirus, som kan forårsage TBE (Tick-borne encephalitis) som også kaldes europæisk hjernebetændelse.
Det er sjældent set hos hunde, mens tilfælde hos mennesker er mere kendt. Dog kun på Bornholm og Sjælland.
Babesia
Engflåten kan være bærer af bakterien Rickettsia Raoultii, som kan give hudinfektioner og sår, samt parasitten Babesia Canis, som også kendes som hundemalaria.
Kilde: Netdyredoktor.dk
Hvor og hvornår er der størst risiko for flåter?
Flåten lever primært i skovene og i højt græs. Den trives bedst i skyggefulde og fugtige områder.
De bliver aktive tidligt i foråret, når det bliver fire til fem grader varmt om dagen. Sæsonen for flåter varer normalt fra marts til november.
Engflåten er også aktiv om vinteren.
Beregn pris på en hundeforsikring
Hvordan finder man en flåt på hunden?
Har flåten ikke bidt sig godt nok fast, vil den falde af, før du når at opdage den. Men i mange tilfælde vil du opdage flåter på hunde, når du rører ved dem. Gør det gerne til en vane at gennemtjekke din hund for flåter, når den har været ude i naturen.
Det er nemmest at føle dig frem i hundes pels, da flåterne kan være umulige at se i det tidlige stadie. Det vil typisk være steder med tynd hud, som bag ørerne, ved munden, på maven og i armhulerne, du kan finde flåter.
Hvordan fjerner man en flåt fra hunden?
Hvis man finder en flåt på hunden, skal den fjernes så hurtigt som muligt. Risikoen for at hunden får overført smittestoffer fra flåten øges, jo længere tid flåten sidder på hunden. Det frarådes at smøre eller duppe noget på flåten, inden den fjernes.
- Anvend gerne en pincet eller en flåtfjerner.
- Tag fat om flåten så langt nede om hovedet som muligt, og træk den ud. Træk langsomt og sejt, indtil den slipper. Ingen vilde ryk. Forsøg så vidt muligt at få hele flåten ud.
- Brug ikke gamle husråd som at smøre flåten ind i væske eller brænde den. Du risikerer, at flåten tømmer sit maveindhold og øger risikoen for bakterieoverførsel.
- Vask bidområdet med desinfektionsmiddel eller sæbe og vand.
- Det er normalt, at hunden får en hævelse eller en bule efter flåten er fjernet. Hævelsen falder typisk efter nogle dage.
Hvornår skal jeg kontakte dyrlægen?
Du skal kontakte dyrlægen, hvis din hund har flåter, og der udvikles en reaktion omkring bidsteddet. Har din hund haft en flåt og viser nu tegn på feber, træthed, halthed, epilepsi, lammelse af ansigtsnerve, muskelsmerter og usikkergang, skal du kontakte dyrlægen.
Du kan også kontakte dyrlægen for råd og vejledning om forebyggelse af flåter, og hvis du ønsker at få din hund vaccineret mod borreliose.
Har du brug for rådgivning eller har du spørgsmål omkring din hunds symptomer? Så kan du med en hundesygeforsikring hos TJM Forsikring få gratis dyrlægehjælp.