Gode råd, til når du har din hund i bilen
Er der regler og lovkrav, som du bør forholde dig til, når du har din hund i bilen? Læs her vores gode råd til, hvordan du transporterer din hund i bilen, så den er sikret under kørslen.
Husk hundeforsikringen, når du har hunden med i bilen.
Love og regler for hund i bil
I Danmark er det ikke et krav, at hunde og andre kæledyr skal være fastspændte under kørslen. Det betragtes som transport af gods, når hunde - og andre dyr - er med i bilen.
Her siger reglerne, at ”Personer eller gods må ikke være anbragt på en på sådan måde, så føreren ikke har fuldt udsyn og tilstrækkelig mulighed for at manøvrere køretøjet” (Færdselsloven, § 82).
Det betyder, at du kan få en bøde, hvis du fx kører bil med en hund på skødet, og den forhindrer dig i at køre bilen sikkert. Fx hvis den tager dit udsyn, eller du har svært ved at holde ordentligt på rattet.
Husk at fastspænde din hund i bilen
Det kan have alvorlige konsekvenser for både dig, dine medpassagerer og din hund at lade være med at spænde hunden fast i bilen. Ved en kollision kan hunden blive slynget gennem bilen og gøre stor skade på både sig selv og bilens øvrige passagerer.
I Danmark er det ikke et lovkrav, at hunde og andre kæledyr skal være fastspændte under kørslen. Men vi i TJM anbefaler, at du alligevel vælger at sikre dit kæledyr under transport, både af hensyn til hundens og bilens øvrige passagerers sikkerhed.
Du kan sikre din hund på flere måder
Der findes mange måder at sikre din hund på i bilen. Om du vælger at benytte sikkerhedsgitter, transportbur, transporttaske eller sikkerhedssele er helt op til dig. Vi kommer dog med nogle anbefalinger og gode råd, så du kan finde den bedste løsning til dig og din hund. Læs mere herunder.
Hundebur
Et transportbur til hunde sikrer, at den bliver, hvor du placerer den, og at den ikke får alvorlige skader under et uheld.
Hundeburet skal fastgøres i bagagerummet. Et hundebur kræver en bil af en vis størrelse, især hvis det er en stor hund. En mindre hund kan måske sidde i en transporttaske på bagsædet, som er fastgjort til sikkerhedssele systemet.
Det er sikrest for hunden, hvis den står med siden til kørselsretningen. Det er dog ikke i alle biler, at det muligt at anbringe et bur eller en transportkasse sidelæns.
Sikkerhedssele til hund
En sikkerhedssele kan også sikre din hund under kørsel. Her vil du ofte købe sele til din hund, i den ønskede størrelse og derudover en line til at fastgøre selen til bilens sikkkerhedssele system.
Hunden må aldrig sidde på forsædet, da den risikerer at forstyrre føreren, kan ryge op i forruden ved kollision og kan komme voldsomt til skade, hvis airbaggen udløses.
Hvis din hund sidder på bagsædet under kørsel, med en sikkerhedssele, kan det være en fordel at anskaffe sig bagsædebeskyttelse. Sædebeskyttelse er nemt at vaske og beskytter dine bilsæder imod ridser og snavs.
Hundegitter
Har du en bil, hvor det er muligt at montere et hundegitter, som hunden kan sidde bag, er det også en sikkerhedsmæssig fornuftig løsning. Dog er det kun passagerer i bilen og ikke hunden selv, der er sikret med gitter ved en kollision.
Hvis din hund ligger i bagagerummet under kørsel, kan det være en fordel med en bagagerumsmåtte, som gør det mere behageligt for din hund og som beskytter bagagerummet. Måtten kan let tørres af. Om sommeren kan du også bruge en kølemåtte, så din hund kan blive kølet ned under kørsel.
Kilde: Rådet for Sikker Trafik
Fordele ved hundeforsikringen
Få en hundeforsikringHar du din hund med i bilen i udlandet?
Skal du på bilferie til udlandet med din hund, skal du være opmærksom på, at selvom der ikke er lovkrav om fastspændelse af hund i Danmark, kan der være andre regler for transport af kæledyr i andre lande. Undersøg derfor, hvilke regler der findes i de lande, du skal besøge, når du har en hund i bilen, da det kan blive dyrt i bøder.
Læs mere om, hvad du skal være opmærksom på, når du skal på ferie med hund.
Sørg for, at hunden i bilen er godt forsikret
Det er lovpligtigt at forsikre sin hund med en ansvarsforsikring i Danmark. Den lovpligtige hundeansvarsforsikringen dækker, hvis din hund kommer til at skade andre, deres dyr eller ting.
Du kan fx blive pådraget dig et erstatningsansvar, hvis din hund bider en anden hund, og dennes ejer kræver en erstatning - her hjælper forsikringen dig.
Det er også en god idé at have en mere omfattende hundeforsikring, som dækker din hund ved ulykke og sygdom – fx hvis hunden kommer til skade i et biluheld. Du har hos os også mulighed for at få gratis dyrlægehjælp med en smart dyrlægehotline via din telefon.
Læs mere om hundeforsikringen - eller:
Leder du efter en hundeforsikring eller bilforsikring?
Relaterede artikler
- Gode råd til ferie med hund
- Hvilke ansvarsforsikringer er lovpligtige?
- Hvad dækker en hundeforsikring?
- Hvad koster en hundeforsikring?
- Vores hundeforsikring er Bedst i test
- Hundeansvarsforsikring
- Sygeforsikring til hund
- Nytår med hund
- Tips og tricks til hundetræning
- Har din hund fået flåter?
- Har din hund fået lopper?
- Har din hund fået orm?