Jul - Gode råd (foto)
Gode råd

Jul - undgå brande og indbrud

Julen er højsæson for traditioner og hygge - men desværre også for indbrud og brande. Her får du tips til en sikker jul.

Tips til at forebygge indbrud

Juledagene 23.-31. december er højsæson for indbrud. Du kan gøre flere ting for at undgå at lægge hus til indbrudstyvenes fest:

  • Giv nabohjælp. Ser du noget mistænkeligt eller en person i opgangen eller på vejen, du ikke kender, så henvend dig direkte og sig fx "Hej og glædelig jul, hvad kan vi hjælpe dig med?". Indbrudstyve bryder sig ikke om nysgerrige naboer og risikoen for at blive set og genkendt.
  • Få dit hjem til at se beboet ud. Lad lamper være tændt udenfor  og inde i huset. Brug evt. tænd og sluk-ur. Lad opvask, tørrestativ og andet 'rod' stå fremme. Er du bortrejst, så lad naboerne tømme din postkasse, parkere foran huset og bruge skraldespanden.
  • Gem dine ting væk. Skjul dine kostbare og værdifulde ting, så de ikke ses fra vinduerne. Tyve er ofte fristet af ting, der kan være i en rygsæk, fx smykker, mindre it-udstyr og kontanter. Lad dørene inde i huset stå åbne - på den måde signalerer du til tyvene, at du ikke gemmer værdigenstande.
  • Beskyt vinduer og døre. Sørg for, at dine døre og vinduer er sikrede. Det kan du fx gøre med sikringsbeslag, metalgitre for kældervinduer og sikre dør- og vindeslåse. Få rabat på vindueslåse
  • Afslør ikke dine ferieplaner. Det kan være fristende at kommunikere på telefonsvaren eller de sociale medier, at nu er hele familien draget afsted på juleferie. Men lad være, det gør opgaven lettere for tyvene.
  • Brug dokumentation og dna-mærkning. Skulle uheldet ske, og du bliver udsat for indbrud, gør dokumentation det nemmere at melde dine ting stjålet. Gem kvitteringer, og tag fotos af dine ting. Du kan også nemt dna-mærke dine værker med en usynlig klar væske - det virker både præventivt over for tyvene og gør det lettere for polititet at knytte tyvekoster og hælervarer til den rette ejer. Læs mere, og få rabat på dna-mærkning

Har du sikret dine værdier?

Kommer du ud for indbrud, er det godt at vide hvordan dine ting er dækket. Julen betyder også mange gaver og nye ting.

Indboforsikringen dækker dine ting - husk kostbare cykler
Din indboforsikring dækker, hvis dine ting bliver stjålet. Hos os er der ingen øvre forsikringssum. Det betyder, at vi ikke har sat et loft over værdien af dit samlede indbo. Men summen for cykler kan justeres, så får du en kostbar cykel i julegave, er det vigtigt, at du får ændret i din indboforsikring.
Dit elektronik er også dækket
Hos os får du pludselig skade på elektronisk udstyr med i din indboforsikring og også funktionsfejl på elektronisk udstyr under 5 år – du skal ikke tilkøbe det som ekstra dækning. Taber du fx kaffe i din pc, eller går skærmen i sort, dækker vi udgifterne.

Tips til at undgå brande

Levende lys, elektrisk julepynt og travlhed gør os ekstra udsatte for brande i december. Her er gode råd til at forebygge.

Lyskæder og andet elektrisk julepynt

Juledekorationer bruger vi kun en gang om året. De bliver typisk opbevaret på loftet, i kælderen eller skuret, hvor fugt og temperaturer svinger – og kan ødelægge og mørne ledninger og materialer. Er der revner i plastikledninger eller stikkontakter, så kassér julepynten. Kun lyskæder lavet særligt til formålet må bruges udendørs.

Levende lys
- skift evt. stearinlys ud med LED

Sluk for alt levende lys inden, du forlader et rum med tændte stearinlys eller går i seng.

Overvej at skifte fra stearinlys til LED - det er bedre for indeklimaet og mere brandsikkert.

Tjek dine røgalarmer

Tjek dine røgalarmer med testknappen en gang om måneden. Skift batteri en gang om året, og udskift den helt mindst hvert 10. år.

Brandslukker

Hav slukkeudstyr klar. Fedtbrande slukkes fx ikke bedst med vand.

Få rabat på brandslukker