Børn hopper på trampolin
Mit TJM

Gode råd til trampolin sikkerhed

Skal der være sikkerhedsnet om trampolinen? Er der krav om, at trampolinen skal graves ned? Få svar på dine spørgsmål om trampoliner. Vi giver dig nogle gode råd til trampolin sikkerhed herunder, så familien kan undgå ulykker på trampolinen.

Har du styr på børneforsikringen?

Uheld på trampolin

Trampoliner har i mange år været et populært legeredskab rundt om i de danske haver. Det er sjovt og sundt at hoppe på trampolin, men det indebærer også en risiko, hvis man ikke husker at vedligeholde den, eller hvis børnene ikke følger de gode hopperåd.

Husk også en Børneforsikring til børnene.

De fleste ulykker på trampolin er faldulykker. Mange sker ved fald i vandret niveau, men der er også mange fald fra højden. Desuden sker der et stort antal forvridninger, og der sker sammenstød mellem flere personer. Kort sagt skyldes de fleste trampolinulykker forkert adfærd. For at mindske risikoen kan du og børnene følge de fem trampolinråd herunder.

5 gode råd til at øge sikkerheden på trampolinen

 

Kilde: Sikkerhedsstyrelsen

Hop altid 1 ad gangen.
Brug sikkerhedsnet.
Slå aldrig saltomotaler.
Børn under 6 år skal altid have en voksen ved trampolinen.
Husk jævnligt at give trampolinen et sikkerhedstjek.

Skal der være sikkerhedsnet omkring trampolinen?

Hvis fabrikanten angiver, at der skal være sikkerhedsnet omkring trampolinen, bør du følge anvisningerne – også selvom den er nedgravet.

De fleste vælger at tilkøbe et sikkerhedsnet til deres trampolin for at forhindre, at børnene falder ud over trampolinkanten.

Trampoliner, der er over 150 centimeter i diameter, skal ifølge Sikkerhedsstyrelsen være forsynet med et sikkerhedsnet, og åbningen i nettet skal have en vis højde og kunne åbnes indefra.

Skal trampolinen være nedgravet?

Man kan grave trampolinen ned i græsset. På den måde vil et fald forkortes med mange meter, og trampolinen fylder mindre i haven. En anden fordel er, at en nedgravet trampolin står sikkert fast, selvom der skulle komme storm- og uvejr.

I vejledningen, som følger med, når du køber trampolinen, skal det fremgå, om trampolinen skal eller kan graves ned eller ej.

Hvis din trampolin er gravet ned, er der en række sikkerhedsforhold, som er anderledes end for de fritstående. Læs mere herom på Sikkerhedsstyrelsens hjemmeside.

Giv trampolinen et sikkerhedstjek

Lader man trampolinen stå ude hele året, skal man være særligt opmærksom på at tjekke trampolinens sikkerhed. Kulde og fugt kan nemlig gøre trampolinen rusten og mør.

Børneulykkesfonden og Sikkerhedsstyrelsen anbefaler, at forældre tjekker trampolinen hvert forår og efterår. Manglende sikkerhedstjek og forkert hoppeadfærd giver risiko for ulykker.

Sådan giver du trampolinen et sikkerhedstjek

  • Sørg for, at skruer og kantpuden sidder ordentligt fast.
  • Tjek at samlingerne og benene sidder ordentligt fast.
  • Skift rustne fjedre og tjek, at der ikke er huller eller revner i dugen.
  • Tjek trampolinens omgivelser – er der god plads over og rundt om trampolinen.
  • Undersøg om trampolinens underlag er jævnt og blødt, fx græs.

Husk Børneforsikringen

Ulykker kan desværre ske, også selvom man passer på. Børneforsikrigen er en stor hjælp, hvis dit barn kommer til skade, især fordi den dækker tandskader og behandlingsudgifter ifm. ulykker.

Derudover kan du tilvælge dækningen Strakserstatning, som udbetaler et engangsbeløb, hvis dit barn fx brækker et ben ved et ulykkestilfælde.

Har i trampolin eller dyrker dit barn eller teenager en sport, fx håndbold eller fodbold, så dækker vores børneforsikring dit barn. Hos os er farlig sport med i børneforsikringen. Du skal derfor ikke tænke på, hvilken sportsgren dit barn dyrker.

Læs mere om Børneforsikringen her

Ofte stillede spørgsmål til trampolin sikkerhed

Hvordan sætter man net på trampolin?

Vi anbefaler, at du følger vejledningen, der er med, når du køber et sikkerhedsnet, så du er sikker på, at du følger producentens anvisninger. Derudover anbefaler vi også, at du køber et sikkerhedsnet fra samme mærke som din trampolin.

Hvornår må børn hoppe på trampolin?

Hvis dit barn er under 6 år, anbefales det, at du som voksen altid er ved trampolinen.

Hvordan sikrer man en trampolin?

Du sikrer bedst din trampolin ved at montere et sikkerhedsnet. Det øger sikkerheden for de personer, der skal bruge trampolinen. Derudover anbefaler vi også, at du jævnligt vedligeholder og efterser din trampolin.

Samtidig er det en god idé at stormsikre din trampolin, så den ikke flyver væk i kraftigt blæsevejr, da det udgør en risiko for skader på både personer og ejendom.

Du kan i tilfælde af stormvejr eksempelvis fastgøre trampolinen med stærke pløkker og nylonsnor eller simpelthen vende den på hovedet og lægge tunge ting oven på den – eksempelvis mursten eller betonklodser.

3 gode grunde til at vælge børneforsikringen

Køb en børneforsikring her
Tre forsikringer i én
Med børneforsikringen får I ulykkes-, sygdoms- og sundhedsforsikring i én forsikring.
Dækker ”Farlig sport”
Har i trampolin eller dyrker dit barn eller teenager en sport, fx håndbold, ridning eller fodbold, så dækker vores børneforsikring dit barn. Hos os er farlig sport med i børneforsikringen. Du skal derfor ikke tænke på, hvilken sportsgren dit barn dyrker.
Dækker også tandskader
Bliver dit barns tænder skadet ved en ulykke, dækker børneforsikringen – også selvom, skaderne først kan behandles, når barnet er fyldt 18 år.