Mand gør sommerhuset forårsklar
Mit TJM

Gør dit sommerhus forårsklar

Når foråret nærmer sig, og vejret begynder at blive bedre, er det ved at være tid til at tage sommerhuset i brug igen. Det er vigtigt, og sundt for sommerhuset, med et forårstjek. Her får du gode råd til at undgå skader på dit sommerhus, og gøre klar til den nye sæson.

Fritidshusforsikring

Hvorfor er det en god idé at give sommerhuset et forårstjek?

Dit sommerhus kan have fået mange skader i vinterens frost og sne. Med et forårstjek, kan du undgå at skaderne udvikler sig. Særligt, hvis sommerhuset står ubenyttet hele eller store dele af vinteren, og som følge deraf står uopvarmet i en længere periode.

Det øger risikoen for skader, og hvis du ikke tjekker sommerhuset regelmæssigt, kan skaderne nå at udvikle sig i løbet af vinteren.

Hvilke skader skal du kigge efter på dit sommerhus? 

Et godt forårstjek af sommerhuset består af en grundig gennemgang af huset, hvor du skal se efter, om der er synlige tegn på skader, som kan være forårsaget af vind og vejr eller besøg af fx mus, hvepse og andre skadedyr.

10 gode råd inden du tager sommerhuset i brug

1. Luft ud og gør rent i hele huset

Luft ud og gør rent i hele huset – også i skabe og skuffer.

Luft sengetøj, håndklæder, puder, tæpper og andre tekstiler, som har ligget i sommerhuset hele vinteren.

2. Åbn forsigtigt for vandhanen og tjek efter lækager

Når der ikke længere er risiko for frostsprængninger kan der åbnes for vandet på hovedhanen.

Åbn forsigtigt for vandet, samtidig med at der holdes øje med lækager på synlige rør og vandhaner. Dermed kan du hurtigt lukke igen, hvis en utæthed pludselig skulle vise sig.

Hold øje med, om tælleren på vandmåleren løber rundt. Står vandmåleren ikke stille, har du en utæthed, som du hurtigst muligt bør finde og få udbedret.

Lad gerne vandet løbe lidt, før du bruger det til fx kaffe og madlavning.

3. Tjek om køleskab og fryser stadig virker

Tjek, om køleskabet og fryseren fungerer, før du handler stort ind og måske opdager, at du ikke har noget sted at anbringe de indkøbte varer.

4. Afprøv evt. husets elektriske relæ

Test om husets HFI/HPFI-relæ fungerer, som det skal. På relæet er der en testknap, hvor du kan teste, om relæet slår fra i tilfælde af overbelastning og kortslutning.

5. Gennemgå huset for fugt, så du kan reparere eventuelle utætheder

Undersøg huset for utætheder, både inde og ude. Fugtskjolder på vægge eller lofter kan være tegn på utætheder fra taget, omkring udluftning og skorstene, eller være tegn på, at der kommer vand ind i huset fra tagrender eller fra tagnedløb.

Har du et sommerhus af mursten kan du med fordel tjekke sten og fuger efter for frostsprængninger, som kan medføre fugtskader.

Det er vigtigt, at du er opmærksom på fugtigheden i dit sommerhus, da du ellers risikerer at få skimmelsvamp.

6. Kig efter og rens for grønne alger

Du kan være ude for, at der kommer grønne alger omkring sommerhuset. Her er det en god idé at rense for alger – især på træterrassen og entréområdet, hvor det kan blive meget glat at gå efter regn.

For at fjerne det, kan du bruge en stiv kost og varmt vand – vælger du at bruge et kemisk middel, så tjek på etiketten, om det er godkendt af Miljøstyrelsen.

7. Tjek taget for skader, og evt. rens tagrenderne

Tjek taget, skorsten samt skorstenens ind- og afdækning for skader og utætheder, der kan være opstået i løbet af vinteren.

Tagrender, tagnedløb og tagbrønde skal også kontrolleres.

Tjek også døre og vinduer. Det er typisk rammerne, den nederste del af døren eller vinduet (bundstykkerne) og tætningslisterne, der skal vedligeholdes eller udskiftes.

8. Sørg for at pleje træværket

Er sommerhuset bygget i træ, bør du gennemgå det udvendige træværk mindst en gang om året.

Træ er et mere fugtfølsomt materiale end fx mursten. Det vil sige, at det opsuger mere vand og fugt, og får træet ikke mulighed for at tørre, når det er blevet vådt, kan der opstå rådskader.

Vær opmærksom på, om der er tegn på svamp og insektangreb, eller fx rådangreb i åbne trækonstruktioner, som er udsat for vejr og vind.

Plej sommerhusets træværk med træbeskyttelse, så det ikke tørrer ud, da dette kan føre til utætheder.

9. Tjek for mus og skadedyr

Tjek for spor af skadedyr ved at kigge efter huller i vægge og overgnavede ledninger.

I sommerhusområder er der fx ofte mus, som efterlader sig spor som ekskrementer og gnavemærker. Ud over at de sviner, kan de også ødelægge elinstallationer ved at gnave i dem. Det kan være rigtig farligt, da det øger risikoen for kortslutning og evt. brand.

Sørg for at gå sommerhuset efter for eventuelle sprækker i gulve og installationer, som kan give mus adgang til dit sommerhus, og sørg også for at døre og vinduer lukker helt tæt i.

Besøg af mår er heller ikke usædvanligt. De opholder sig på uudnyttede lofter, graver gange og roder op i isoleringen. Kig op i tagrummet, hvis du har adgang. Ligger isoleringen rodet, og kan du se dyreekskrementer, kan det være, at du har en mår boende.

Det er en god idé at tjekke især tag, tagudhæng og skure for hvepsebo.

10. Tjek soklen for revner

Gennemgå soklen for revner eller skader. Særligt ved tagnedløb og brønde skal der kontrolleres for fugt.

Har du husket forsikring til sommerhuset?

Udover at du kan komme ud for skader på sommerhuset, kan du også være så uheldig at få indbrud. I begge tilfælde er det vigtigt, at du har en god fritidshusforsikring.

Med vores fritidshusforsikring får du dækket både dit sommerhus og dets faste indbo, dvs. de ting, der fast er i sommerhuset.

Forsikringen gælder også, når du ikke bruger huset, fx i vinterperioden.

Læs mere om fritidshusforsikringen her

Vidste du, at...

  • ... du har vedligeholdelsespligt.
  • ... fritidshusforsikringen ikke dækker tyveri, hvis der er brugt en nøgle, der er gemt på grunden.

Du skal som sommerhusejer selv sørge for løbende at vedligeholde din ejendom, fx skal du sørge for at behandle træværk med træbeskyttende midler og/eller maling. Rådne, rustne, tærede, slidte og defekte dele skal løbende udskiftes. Du skal sikre, at taget er tæt, og at tagrender og afløb er rensede.