Gamle el-installationer, utætte kloakker, revnede brønde og skjulte vand- og varmerør kan lede til skader, der ikke er nemme at spotte. Der er mange skjulte materialer, konstruktioner og installationer i et hus. Reelt er alt, hvad du ikke kan se med det blotte øje, en skjult konstruktion eller installation.
Fordi man ikke kan se skjulte rør og kabler, starter problemer ofte med utætheder og mindre skader, som er svære at opdage, og som ofte først bliver synlige, når de er blevet til alvorlige skader. Derfor er det vigtigt at have overblik over alle husets konstruktioner.
Sådan får du overblikket
Beskrivelser og tegninger over dit hus kan hjælpe dig med at få overblikket. Det samme kan husets tilstandsrapport. Tegninger over dit hus kan i mange tilfælde findes på weblager.dk, ellers kan du henvende dig til teknisk forvaltning i din kommune.
Når du har dannet dig et overblik over, hvilke materialer der er blevet anvendt i huset, er det nemmere at vurdere, om installationerne er i risiko for nedbrud på grund af alder.
Hvorfor opstår problemer i husets skjulte installationer?
De 5 hyppigste årsager til, at der kan opstå problemer i skjulte installationer er:
- Forkert opbygning eller forkerte materialer.
- Manglende reparation og vedligeholdelse af omkringliggende bygningsdele.
- Forældede byggemetoder og materialer.
- Nye byggemetoder og trends.
- Udefrakommende påvirkninger.
Hvilke skader kan opstå i de skjulte installationer?
De dyreste former for skader i skjulte installationer er fugtskader fra utætte vand-, afløbs- og varmerør, hvor følgeskaderne kan lede til en dyr renovering af vægge, lofter og gulve omkring røret.
Den farligste form for skade i de skjulte installationer findes i indbyggede el-installationer, hvor gamle eller ulovlige installationer i værste tilfælde kan føre til brand.
Skjulte vand- og varmerør
Skjulte rørskader er den hyppigste i skjulte installationer, da jern- og kobberrør ikke holder for evigt. De fleste vand- og varmerør har en begrænset levetid på 30-50 år, hvorefter de gennemtærer eller lækker i større eller mindre omfang.
Opdag rørene, inden du borer
Du kan for en sikkerheds skyld undersøge væggen med en metaldetektor eller et termografikamera, inden du borer, så du ved, hvor der løber rør. På denne måde undgår du at ramme og ødelægge et rør.
Det kan særligt anbefales, hvis du skal bore i rum med mange vandrør såsom badeværelse og køkken.
Gamle eller skjulte el-installationer
Når det kommer til skader, så er gamle og ulovlige el-installationer nogle, man skal være ekstrem opmærksom på, da de kan medføre brand i bygningen. Derfor gælder det om at udskifte ledninger, der er mere end 60 år gamle. Derudover bør kontakter, stik og samlinger, som er blevet installeret for mere end 40 år siden også blive skiftet ud for at undgå problemer.
Utæt kloak
Et utæt kloakrør eller utætte drænledninger kan skabe problemer, da utætheden kan skabe en stor mængde fugt i boligen. Fugten kan skade dine bygningsdele, men det kan også gå ud over dit indbo. Dette gælder især for huse med kælder og huse fra før 1970.
Revnede og utætte brønde
Tidligere lavede man brønde af beton og ikke af plastic, som er det materiale, man primært anvender i dag. Betonbrønde har en begrænset levetid på omkring 50 år. Herefter vil betonen blive nedbrudt og revne. En revnet brønd kan ikke repareres, men skal skiftes ud.
Kilde: Videncentret Bolius
Tegn på problemer med dine installationer
For at skader ikke får lov at udvikle sig, bør du reagere, hvis du opdager revner og fugtskjolder, hvis dit vandforbrug pludselig stiger markant, eller hvis du skal fylde vand på husets varmeinstallationer hyppigere end 2-4 gange om året, da det kan være tegn på, at der er noget galt med den bagvedliggende installation.
Den endelige vurdering af, hvorvidt du har en skade eller et potentielt problem, bør foretages af en fagmand eller en byggesagkyndig.