IT-sikkerhed

Gode råd til IT-sikkerhed

Undgå spam, phishing, hacking, identitetstyveri og andre former for svindel og cyberkriminalitet. Her kan du læse vores gode råd til at gøre dig mere sikker på nettet.

Her er vores 12 bedste råd

1. Hold din mobil, tablet og pc opdateret. Når du bliver bedt om at opdatere programmer, så gør det hurtigst muligt – programmerne kan indeholde vigtige sikkerhedsopdateringer. Når der kommer en opdatering til iOS eller Android, indeholder den typisk en række punkter i forhold til sikkerhed. Du er bedst sikret med den seneste version af systemet. Ligeledes, hvis Microsoft opdager, at hackere udnytter en fejl i fx Windows 11, så lukker de hullet ved at sende en opdatering ud til Windows 11. Hullet bliver ikke lukket, hvis du udskyder opdateringen.

2. Brug antivirus- og sikkerhedsprogrammer. Beskyt dig mod virus og ondsindede programmer ved at få et antivirusprogram installeret, som kan beskytte dig mod virusser og andre trusler på nettet.

3. Brug evt. en VPN. En VPN-forbindelse krypterer internettrafikken mellem din pc, tablet eller mobil, og en server. Da forbindelsen er krypteret, vil det være nærmest umuligt for uvedkommende at opsnappe dine data. Undersøg, hvem der står bag en VPN’en og virksomhedens, ry og historik, inden du køber en VPN.

4. Vær opmærksom på falske mails og sms’er. Klik ikke på vedhæftede dokumenter eller links i mails, som du får sendt uopfordret, eller hvor du ikke kender afsenderen. It-kriminelle er gode til at efterligne afsendere som SKAT, banker og fragtfirmaer.

Læs mere om, hvordan du spotter og håndterer falske mails

5. Beskyt dit MitID. Del ikke adgang til din MitID app med andre. Sørg for kun at logge ind i MitID appen fra din personlige enhed. Vælg en kode, som er svær at gætte. Du bør samtidig sørge for, at du ikke bruger koden andre steder.

6. Beskyt dine personlige oplysninger. Pas på med at give personlige og fortrolige oplysninger på sociale medier, debatsider og chatrum. Dine oplysninger kan blive misbrugt – også selvom de virker uskyldige i sig selv.

7. Lav stærke kodeord. Og hav gerne forskellige kodeord til fx Facebook, din netbank, mailkonto og andre steder. Hvis du har problemer med at huske mange forskellige password, så findes der systemer, der kan hjælpe dig med at huske dem. Du kan også bruge en password manager, som samler alle dine passwords et sikkert sted. Et stærkt kodeord er mindst 12 tegn langt og består af både tal, symboler og små og store bogstaver.

Se Forbrugerrådet Tænks råd til gode kodeord

8. Vær kritisk over for brugte usb-nøgler, cd'er og transportable harddiske – de kan være inficeret med virus.

9. Beskyt dit trådløse netværk med en adgangskode.

10. Lav backup: Beskyt dine filer, hvis uheldet er ude.

11. Pas på offentlige netværk på cafeer, i indkøbscentre osv., og vær ekstra forsigtig med at logge ind på websider, når du bruger offentlige netværk. Sæt din computer eller telefon til at glemme netværket bagefter, ellers kan du risikere at blive hacket af it-kriminelle og koblet på deres netværk.

12. Brug din sunde fornuft, når du handler på nettet. Tænk dig altid om, før du klikker på et link. Er noget for godt til at være sandt, er det som regel ikke sandt.

Se Konkurrence- og Forbrugerstyrelsens anbefalinger til sikker handel på nettet