Snestorm
Mit TJM

Gode råd når der kommer sne og snestorm

Det er en god idé at forebygge sneskader ved at sikre boligen, inden snestormen kommer. Sne og snestorme kan medføre alvorlige skader om vinteren. Du kan her læse vores gode råd til, hvordan du kan forebygge skader, som opstår ved sne og snestorm.

Er du husejer? Husk at få styr på husforsikring.

Køb forsikring til hus

Sne og snestorme i Danmark

Vinter i Danmark byder ofte også på snevejr. En snestorm er defineret ved et snefald på mindst 10 centimeter sne i løbet af 6 timer, mens det samtidig blæser med mindst 10 meter i sekundet i middelvinden. Derudover skal sneen kunne fyge, hvilket giver risiko for meterhøje snedriver.

Hold altid øje med DMIs vejrprognoser.

Snestorme kan forårsage en række skader, men hvordan skal du sikre boligen, inden snestormen kommer? Læs vores gode råd herunder.

8 gode råd til at undgå sneskader

Få en husforsikring her
Rens tagrender og tagnedløb med tilhørende brønd.
Rens udendørs afløbsriste for blade og andet affald.
Tjek riste på vejen – kontakt kommunen, hvis de er stoppet til.
Gennemgå taget på din bolig, og sørg for at facader er tætte. Revner og skader kan resultere i vandskader og andre alvorlige skader på huset.
Luk alle døre og vinduer helt til før snestormen.
Fjern løse ting fra have og grund.
Understøt lette og skrøbelige konstruktioner på din grund (fx udestue, carport, skur), så de ikke styrter sammen af sneen, ved at opsætte "hjælpestolper" under taget.
Fjern sne fra taget.

Hvis skaden er sket

Selvom du har forsøgt at forebygge, kan det ske, at en snestorm forårsager skader på din bolig. Skulle uheldet være ude – så husk følgende:

  • Kontakt os hurtigst muligt. Hvis skaden sker uden for vores åbningstid, bliver du henvist til vores døgnskadevagt, som kan hjælpe dig videre. Hvis det ikke er akut, kan du anmelde skaden online.
  • Begræns skaderne.
  • Dokumentér skadernes omfang, og hvad du har gjort for at forhindre og mindske dem, inden du begynder at rydde op. Tag billeder eller video.

Anmeld skade

Bedst i test - hus

Få den bedste husforsikring

Hvis du har en husforsikring med stormdækning, som er standard til TJMs husforsikring, får du dækket de typiske skader på huset efter fx sne, tøbrud eller frostsprængte rør. Derudover er vores husforsikring kåret som Bedst i test af Forbrugerrådet Tænk.

Læs mere om husforsikring

Har du snerydningspligt?

Som husejer har du snerydningspligt. Det betyder, at du har pligt til at rydde sneen på din vej. Sørg for at fjerne sne fra fortov og andre arealer, hvor folk færdes omkring dit hus. Kommer en forbipasserende til skade på det område, du har ansvar for, risikerer du at skulle betale erstatning.

Disse regler gælder for snerydning

Der skal være ryddet for sne mellem kl. 7 (søndag kl. 8) og kl. 22, så folk kan færdes sikkert på fortov og andre områder ved huset, fx havegang, indkørsel og trapper op til hoveddøren. Det skal sikre, at skraldemand, postbud og gæster kan komme sikkert frem til dit hus.

Du har også pligt til at sprede grus og/eller salt for at forhindre glat føre. Er der ikke fri passage, risikerer du, at posten ikke bliver afleveret, eller at skraldemændene undlader at tømme din skraldespand.

Falder der sne, mens du er på arbejde, er det ikke et krav, at du tager hjem for at rydde, men du skal sørge for at få det gjort, så snart du kommer hjem.

Du kan blive gjort erstatningsansvarlig

Hvis en person kommer til skade på din grund, fordi du har forsømt at rydde sne og gruse eller salte, risikerer du at blive gjort erstatningsansvarlig. En person, der er faldet pga. glat føre på din grund, kan fx forlange erstatning for tabt arbejdsfortjeneste, svie og smerte samt ødelagt tøj.

Den, der kommer til skade, skal kunne bevise, fx i form af vidneudsagn eller fotos, at du ikke har levet op til dine forpligtelser som grundejer.

Du kan melde skaden til den ansvarsforsikring, der er knyttet til din husforsikring. Den vil i de fleste tilfælde stå for at udbetale erstatning. Har du ingen ansvarsforsikring, må du selv betale.

Rammer en istap fra dit hus en bil, er det bilejerens egen kaskoforsikring, der dækker skaderne.

Husk at aftale snerydning, hvis du skal rejse

Er du ude at rejse, mens sneen falder, kan du blive draget til ansvar, fx hvis en fodgænger falder på dit fortov og kommer til skade.

Aftal derfor med naboen eller andre, at de sørger for snerydning og spreder grus eller salt for dig, hvis behovet opstår, mens du er væk.

Snerydning på private veje

Kommunen rydder ikke sne på private veje. Bor du på en privat vej, er det derfor dig selv eller grundejerforeningen, som har ansvaret for, at vejen bliver ryddet og er farbar. Hvis der ikke er andre aftaler, er reglen, at du har pligt til at sørge for, at vejen er ryddet ud til midten af vejen. Genboen har så ansvaret for den anden halvdel. 

Istapper og sne på taget

Du bør også holde øje med istapper og sneskred.

Hvis der er istapper, som risikerer at falde ned i hovedet på folk, skal du så vidt muligt sørge for at fjerne dem. Kan du ikke det, har du pligt til at advare forbipasserende og sætte forsvarlige afspærringer op. Det gælder også, hvis der er fare for, at sne, tagsten el.lign. kan skride ned fra taget.

Derudover kan der være fare for sneskred fra taget, hvis sneen har samlet sig på dit tag. Det er derfor en god idé at fjerne sneen fra taget, inden dette sker.

Bedst i test på forsikringspakken

Vi vinder Bedst i test på den samlede forsikringspakke

Vi er utrolig stolte af, at vi netop er blevet kåret som Bedst i test af Forbrugerrådet Tænk på vores samlede forsikringspakke for 2. gang i træk.

Se fordele og beregn pris her