Det er helt naturligt for hunde at udvise angst overfor høje lyde som fx fyrværkeri. Nogle hunde viser ingen eller kun en lille reaktion, mens andre hunde kan have det meget svært og være angste.
Der er flere ting, du kan gøre, for at få din hund til at slappe af til nytår.
Vi vil herunder gennemgå, hvad du kan gøre af forberedelser for at berolige din hund - før, under og efter nytårsaften, hvor fyrværkeriet brager.
Før nytår
I god tid før nytårsaften:
- Væn hunden til støj tidligt i livet. Introducer fyrværkerilyde og høje, uventede lyde for hunden, under kontrollerede forhold. Det kaldes lydtræning og det kan forløbe på mange forskellige måder.
- Kontakt din dyrlæge i god tid, hvis du ved, at hunden bliver meget bange og skal have noget beroligende medicin nytårsaften.
- Der findes også flere forskellige former for naturmedicin, kosttilskud og feromoner, der med fordel kan bruges op til nytår for at dæmpe hundens angst. Spørg din dyrlæge til råds.
- Køb evt. et adaptil-halsbånd til din hund. Det er et halsbånd, der indeholder feromoner, som beroliger din hund. Adaptil kan købes på apoteket, og hos nogle dyrlæger og dyreforretninger.
- Kontakt evt. en hundepension på landet eller lej et sommerhus et øde sted, hvis din hund er meget bange for fyrværkeriet.
I dagene før nytårsaften:
- I Danmark må man affyre fyrværkeri fra den 27. december til den 1. januar. Du skal derfor være særligt opmærksom på din hund i de 6 dage, når folk begynder at affyre fyrværkeri til nytår.
- Hold altid hunden i snor, når du er ude med den - også hvis hunden normalt ikke er bange for fyrværkeri. Hunden kan blive forskrækket og flygte, hvis den overraskes af fyrværkeri.
- Sørg for rigeligt med motion op til nytåret.
- Kommer hunden til skade til nytår, er det vigtigt at have en hundeforsikring med dækningen "Sygdom og ulykke". Med den, får du også gratis adgang til en dyrlægehotline.
Beregn pris på hundeforsikring