Ansvar (foto)

Ansvarsforsikring - hvilke er lovpligtige at have?

Hvad er en ansvarsforsikring, og hvornår er det lovpligtigt at have en? Her kan læse, hvordan forskellige typer ansvarsforsikringer dækker dig i forskellige situationer.

Hvad er en ansvarsforsikring?

I Danmark er det lovpligtigt at have en ansvarsforsikring, når du ejer en bil, motorcykel, knallert, hund eller hest.

Kort fortalt dækker en ansvarsforsikring dit erstatningsansvar.

Har du ikke en ansvarsforsikring til dit motorkøretøj, vil DFIM kunne opkræve dig en bøde på 250 kroner for hver dag, du ikke har en.

Hvad dækker en ansvarsforsikring?

En ansvarsforsikring dækker dine udgifter, hvis du ved et uheld gør skade på andre eller deres ting, og du bliver gjort erstatningsansvarlig.

Ansvarsforsikringen dækker kun dit erstatningsansvar og ikke dig selv eller dine personlige ejendele, hvis du skader andre eller deres ting.

I Danmark kan du få en ansvarsforsikring til personer, dyr og motorkøretøjer. Mens nogle ansvarsforsikringer er lovpligtige at have, er der andre, som er valgfrie - læs mere herunder.

Lovpligtige ansvarsforsikringer

Man kan dele de lovpligtige ansvarsforsikringer op i 2 kategorier:

1. Ansvarsforsikringer til motorkøretøjer

I Danmark er det lovpligtigt at have en ansvarsforsikring, hvis du ejer et motoriseret køretøj. Ejer du fx en bil, motorcykel, knallert, scooter eller Speed Pedelec elcykel, skal du ifølge færdselsloven have en ansvarsforsikring. Du kan læse mere om ansvarsforsikring til bil her.

Skader, der sker på din egen bil i tilfælde af uheld, er ikke dækket af ansvarsforsikringen - her skal du i stedet have en kaskoforsikring.

Hvis du gerne vil have din egen bil, motorcykel, scooter eller knallert dækket, bør du supplere den lovpligtige forsikring med en kaskoforsikring og eventuelt også andre dækninger.

Læs mere om vores bilforsikring

2. Ansvarsforsikringer til dyr

Er du ejer af en hund, er det også lovpligtigt at have en ansvarsforsikring. Med en ansvarsforsikring til hund får du dækket dit erstatningsansvar, hvis dit dyr skader et andet dyr, menneske eller en andens ting.

Den lovpligtige ansvarsforsikring dækker dog ikke skader på dit dyr – her skal du i stedet have en 'Sygdom og ulykke' dækning til din hundeforsikring. Læs mere om vores hundeforsikring her - eller:

Køb ansvar til hund

Glade kunder

Danmarks mest tilfredse forsikringskunder

TJM Forsikring har igennem flere år haft Danmarks mest tilfredse forsikringskunder, bl.a. fordi rådgivning og kundeservice prioriteres højt. Det er vigtigt for os, at kunderne ser, at vi er der for dem, når skaden er sket, og de bliver mødt med omsorg og handling.

Beregn din pris

Valgfrie ansvarsforsikringer

Der er også ansvarsforsikringer, som ikke er lovpligtige, men som er rare at have. Det er både husejeransvar og den private ansvarsforsikring gode eksempler på.

Privat ansvarsforsikring

Hos os får du en privat ansvarsforsikring med, når du køber en indboforsikring - så er du dækket, hvis du kommer til at gøre skade på andre personer eller deres ting og skulle blive gjort erstatningsansvarlig. Den dækker hele husstanden også dine hjemmeboende børn.

Kommer du fx til at cykle ind i en person på gaden eller ødelægge dine venners sofa nytårsaften, er det indboforsikringens ansvarsforsikring, som dækker dit erstatningsansvar.

Har du ikke en ansvarsforsikring, skal du dække udgifterne selv. Læs mere om indboforsikringen her - eller:

Køb indboforsikring inkl. ansvar

Husejeransvar

Det er ikke lovpligtigt at have en husforsikring. Men hvis du låner penge til dit hus, kræver realkreditinstituttet, at du som minimum har forsikret dit hus mod brand.

Når du ejer et hus, har du et husejeransvar. Det kunne fx være, hvis nogen falder på dit fortov og kræver erstatning, fordi du ikke har ryddet sne. Vores husforsikring dækker dit husejeransvar.

Læs mere om vores husforsikring

Hvad koster en ansvarsforsikring?

Prisen afhænger af, hvilken ansvarsforsikring der er tale om. Ofte er det sådan, at ansvarsforsikringen er en del af en anden forsikring - fx kan du købe en indboforsikring inkl. ansvar.

Ansvarsforsikringsprisen afhænger også af, hvor omfattende en dækning på forsikringen, du ønsker.

Du kan altid prøve at beregne din pris på forsikringer i vores prisberegnere.