Gren og træhus
Mit TJM

Gør dit sommerhus klar til vintersæsonen

Det kolde vejr er på vej. Og for mange betyder det en sidste tur i sommerhuset. Skal du lukke fritidshuset ned i vinteren? Her får du gode råd til at undgå vinterrelaterede skader på dit fritidshus.

Skal du lukke dit sommerhus ned?

Som husejer og sommerhusejer er det vigtigt at minimere risikoen for frostsprængte rør og vandskader i fritidshuset. Når du besøger dit fritidshus næste gang kan du følge disse råd - så er der større chance for, at du ikke kommer tilbage til skader:

 • Udendørs vandhaner – Skru vandslanger af og tøm vandhaner for vand.  Både i helårs- og fritidshus.
 • Fritidshus – Tøm rørene helt for vand eller hold huset tilstrækkeligt varmt.
 • Frostfri indstilling er ikke altid tilstrækkelig – Det er IKKE altid tilstrækkeligt at bruge indstillingen ”frostfri” da du ikke kan være sikker på at det er nok til at holde frosten ude.

5 hurtige to-do's, når du lukker sommerhuset

 1. Rens tagrender og riste for blade og skidt.
   
 2. Luk vandet og hæld sprinklervæske i kummen.
   
 3. Luft ud inden du går for at undgå skimmelsvamp.
   
 4. Sæt havemøblergrill, cykler og andre løse genstande ind.
   
 5. Fjern værdier og træk gardinerne fra, så man udefra kan se, der ikke er noget at stjæle.

Hvis du følger disse 5 gode råd, minimerer du risikoen for at komme tilbage til et hus med skader eller indbrud. Men der er naturligvis også andre gode råd og guides til at lukke sommerhuset ned for vinteren.

Inspicer udearealerne

Gå en runde udenfor. Se på huset udefra.  Måske er der revner i facaden eller på taget. Måske er der træer, der står uheldigt, hvis det skulle storme. 

Vidste du, at

 • Du har vedligeholdelsespligt.
 • Dit sommerhus skal være tilstrækkeligt opvarmet til at dine rør ikke fryser til is. Man er nemlig kun dækket af forsikringen, hvis frostsprængning skyldes et tilfældigt svigt i varmeforsyningen.
 • Forsikringen dækker ikke tyveri, hvis der er brugt en nøgle, der er gemt på grunden.

Du skal som sommerhusejer selv sørge for løbende at vedligeholde din ejendom, fx skal du sørge for at behandle træværk med træbeskyttende midler og/eller maling. Rådne, rustne, tærede, slidte og defekte dele skal løbende udskiftes. Du skal sikre, at taget er tæt, og at tagrender og afløb er rensede.

Se, hvordan du er dækket

Du kan altid logge ind på Min side og se dine dækninger. Er du fx forsikret, når du har lejet dit sommerhus ud? Få overblikket over din fritidshusforsikring ved at logge ind.

Log ind

Læs mere om forsikringen

Læs mere om, hvordan du er dækket i dit sommerhus.

Gå til fritidshusforsikring