blåt kort inden rejsen
Mit TJM

Alt om blåt sygesikringskort

Skal du ud og rejse i Europa? Her er alt det, du behøver at vide om det blå kort – og om du bør og kan sikre dig endnu bedre på din rejse.

EU sygesikringskort – kært barn har mange navne

I daglig tale kalder vi det blå EU-sygesikringskort for det blå kort, men du har måske både hørt det omtalt som ”EU sygesikringskort”, ”det blå EU-kort”, ”den blå sygesikring” eller noget helt fjerde. 

Uanset hvad, er der tale om det samme: et sygesikringskort, der fortæller, de lande du rejser i, at du har ret til at blive behandlet som de borgere, der bor i det pågældende land.

Hvor gælder det blå sygesikringskort?

Det blå kort gælder  i EU-, EØS-lande og Schweiz. Du kan se her, hvilke lande, der er med i EU/EØS.

Herunder finder du gode råd, og samtidigt noget du kan forberede dig på, inden du taler med os, hvis du ringer for at høre mere.

Når TJM kunder rejser i Europa (EU/EØS)

Her er en kort tjekliste og ting, du kan overveje, inden du rejser på ferie eller ophold i EU/EØS-lande.

 1. Sørg for at have et gyldigt blåt kort 
  Der er som regel 5 års gyldighed, så tjek kortet. Datoen står på kortet. Er det udløbet, eller har du ikke fået et, så kan du med NemID bestille her.
   
 2. Alle i husstanden – som rejser med – skal have et kort hver
  Det er ikke nok, at de voksne har et kort. Børn skal også have et EU sygesikringskort, lige som de har deres egne gule sygesikringskort. I kan bestille samlet på borger.dk. Det er gratis.
   
 3. Flytning og det blå kort
  Der er ikke adresse på det blå sygesikringskort, så du behøver ikke give besked om flytning, når du skal rejse. 
   
 4. Rejseforsikring ud over blåt kort?
  Vi anbefaler, at I har en rejseforsikring, selvom I har det blå sygesikringskort. Mange lande har egenbetaling på behandlinger og indlæggelse og nogle lande også sygetransport, og det vil I også skulle betale for. 

Andre relevante informationer

 • Det blå kort dækker kun den skadelidte, hvilket vil sige, at resten af husstanden/medforsikrede ikke kan blive installeret i nærheden af den syge.
 • Det blå kort dækker ikke hjemtransport
 • Uden forsikring er der ingen 24 timers alarmcentral, hvor kunden kan få hjælp. Der er ingen hjælp med kontakten til det udenlandske sygehus. 
 • Med en privat rejseforsikring kan I få hjælp til at dække udgifterne til behandling, evt indlæggelse på privathospital, og hjælp til sygetransporten hjem, hvis vores læger skønner det. 

Når TJM kunder rejser uden for EU/EØS landene

Her er en kort tjekliste og ting, du kan overveje, inden du rejser på ferie eller ophold i lande uden for EU/EØS.

 1. Gælder din rejseforsikring?
  Hos os kan du have en rejseforsikring, der gælder for rejser indenfor EU/EØS eller en, der gælder for rejser i resten af verden.  Log in på Min side og se selv, hvilken rejseforsikring, du har.
   
 2. Er I blevet flere i familien?
  Vores Årsrejseforsikring dækker hele husstanden. I skal tjekke, om det korrekte antal af personer står i forsikringsaftalen. Er der sket ændringer skal i kontakte jeres forsikringstillidsmand for at få dette rettet.
   
 3. Rejser du med kolleger eller i en vennegruppe?
  I kan købe en Enkeltrejseforsikring, som kan dække mellem 2-10 personer på én rejse. På den måde undgår I at skulle tjekke hver især, hvordan I er dækket.
   
 4. Skal du på en længere rejse?
  Hvis din rejse er på mere end 60 dage, skal du kontakte os, så vi kan finde en løsning. Rejseforsikringen gælder nemlig kun op til 60 dage. Kontakt din forsikringstillidsmand, så han eller hun kan hjælpe dig videre.

Kontakt os

Bestil blåt kort