Færdselsuheld
Mit TJM

Trafikuheld - hvad skal du huske?

Det kan være et stort chok at komme ud for et færdselsuheld. Og selvom ingen ønsker det, sker det desværre ikke sjældent, at der opstår sammenstød i trafikken. Man kan hurtigt komme i tvivl om, hvad man skal gøre og i hvilken rækkefølge. Er du så uheldig at komme ud for et trafikuheld, er der her råd til, hvad du skal gøre under og efter ulykken.

Husk ulykkesforsikringen

 

Husk bilforsikringen

Stop ulykken og undersøg, om nogen er kommet til skade

Først og fremmest er det vigtigste at standse ulykken og tilkalde en ambulance, hvis du eller de andre involverede er kommet til skade.

Du skal kontakte politiet i følgende tilfælde:

  • Der er sket store skader
  • En udenlandsk bil er involveret i uheldet
  • Modparten flygter fra ulykken

Andre tilfælde:

  • Påkørsel og beskadigelse af vejskilte: Kontakt kommunen.
  • Påkørsel af rådyr eller andet vildt: Kontakt Falck, der sørger for, at dyret bliver afhentet og eventuelt aflivet (dette er gratis for bilister).
  • Påkørsel af hunde eller katte: Kontakt Falck eller ejeren, hvis det er muligt.

Begræns skaderne

Herefter skal du sørge for at få køretøjerne væk fra vejen, så yderligere ulykker ikke sker. Tænd dit havariblink, og stil advarselstrekant op 50 meter fra køretøjet på almindelige veje eller 100 meter bag køretøjet på motorveje.

Hvis der er sket alvorlig personskade må bilerne kun fjernes, hvis de er til direkte fare for andre.

Få informationer på plads

Når ulykken er stoppet, er det vigtigt at du får oplysninger på plads sammen med de andre involverede i uheldet. Her skal du have fat på kontaktinformationer på de andre involverede.

Det er vigtigt at du får følgende information fra modparten:

  • Navn på føreren af bilen
  • Adresse
  • Telefonnummer
  • Registreringsnummer
  • Forsikringsselskab og policenummer (hvis vedkommende ved det). Hvis det ikke er føreren der ejer køretøjet, skal du også have fat på ejerens navn, adresse og telefonnummer.

Dokumentér skaden

Hvis du har en mobiltelefon eller kamera på dig, er det en god idé at tage billeder af køretøjets skader med det samme. Det er dog vigtigt, at der kun tages billeder, hvis det kan lade sig gøre, uden det er til fare for trafikken eller dig selv.

Det er ikke nødvendigt at afgøre på stedet, hvem der var skyld i uheldet. Det vil forsikringsselskaberne skulle afgøre ud fra parternes beskrivelse af forløbet. Der er derfor ingen grund til ophidset diskussion om dette på ulykkesstedet.

Skaf vidner

Få navn, adresse og telefonnummer på samtlige vidner. Bed dem evt. om at skrive deres oplevelse af forløbet ned på stedet eller i det mindste samme dag. Tag billede af vidnernes nummerplade.

Kilde: FDM

Brug din forsikring - anmeld skaden

Hvis du kommer ud for et færdselsuheld, står vi klar til at hjælpe dig med økonomisk støtte. Er du selv kommet til skade, skal du bruge din ulykkesforsikring, som er en del af din personforsikring.

Når du har kaskoforsikring til dit køretøj, dækker vi skaderne, hvad end du er kommet ud for et uheld med din bilmotorcykelcampingvogn eller autocamper.

Er dine ting blevet beskadiget i forbindelse med uheldet, fx hvis du har fået tøj klippet op, skal du anmelde dette på din indboforsikring.

Hvem skal anmelde skade på bil?

Du skal som bruger af bilen selv anmelde skaden hos dit forsikringsselskab, uanset om du bliver påkørt eller laver en skade. Dit forsikringsselskab afgør, hvem der har ansvaret for uheldet, og dermed også hvordan en erstatning skal opgøres.

Sådan melder du din skade

Log ind på Min Side for at anmelde skaden.

Her kan du uploade billeder og bilag undervejs, og vi sender en kvittering til din mail, når vi har modtaget din anmeldelse.

Kunde ringer til Krisehjælp

Få krisehjælp efter ulykke

Med TJMs indboforsikring kan du og din familie få op til 10 timers psykologisk krisehjælp, hvis en af jer har været ude for et trafikuheld.

Læs mere om Psykologisk krisehjælp

Hvad skal du gøre ved uheld i udlandet?

Er du med i et færdselsuheld i udlandet, skal du som udgangspunkt altid kontakte det lokale politi. Læs evt. mere om trafikuheld i udlandet i vores artikel om bilferie i udlandet.

Hvad gør du ved personskade?

Hvis du mærker smerter ved eller umiddelbart efter uheldet, bør du tage til læge eller skadestuen. Lægejournalen eller skadestuejournalen skal bruges ved et eventuelt senere erstatningskrav i forhold til at kunne bevise, at du har haft smerter lige efter uheldet.

Vær opmærksom på, hvad der bliver skrevet i journalen, så der ikke bliver skrevet noget, som kan misforstås, eller som du ikke kan genkende. Det er vigtigt, at alle smerter, som du oplever, kommer til at fremgå af journalen, da visse skader kan udvikle sig i tiden efter uheldet. Uanset skyldfordeling efter et uheld vil du normalt altid kunne få erstatning for evt. personskader fra den anden parts ansvarsforsikring.

Husk ulykkesforsikringen

Ulykker kan desværre ske, også selvom man passer på og kører forsigtigt. Ulykkesforsikringen, som vi kalder Personforsikring, er en stor hjælp, hvis du kommer til skade.

Ulykker kan give dig varige mén, som kan ændre dit liv. Vi giver dig erstatning ved varige mén fra 5 % méngrad og op. Og vi kan også hjælpe dig, hvis du får brug for hjælp til en psykolog, fysioterapeut eller kiropraktor.

Du kan til enhver tid beregne prisen på en personforsikring i vores beregner - eller:

Læs mere om personforsikring

 

Læs mere om men, mengrad, forsikringssum og erstatning

Husk bilforsikringen

Når du køber en bil, skal du huske bilforsikringen.

I Danmark er det lovpligtigt, at du som minimum har en ansvarsforsikring, når du har en bil. Den dækker ved uheld i trafikken, hvis du kommer til at skade andre personer, deres ting eller køretøjer.

Derudover er det også klogt at have en solid grunddækning og herudover vælge, hvilke tilvalgsdækninger, der dækker dine behov.

Ansvarsforsikringen dækker fx ikke skader på din egen bil – her skal du i stedet have en kaskoforsikring.

Du kan til enhver tid beregne prisen på din bilforsikring i vores beregner herunder.

Beregn din pris

 

Læs mere om bilforsikring

Bedst i test og anbefaler på bil- og ulykkesforsikring

Få en testvindende bil- og ulykkesforsikring

TJMs ulykkesforsikring er blevet tildelt en Anbefaler af Forbrugerrådet Tænk, mens bilforsikringen har vundet Bedst i test. Tjek selv vores dækning og beregn din pris online - så du også kan få de bedste forsikringer.

Få et samlet tilbud